Under vintern ska inte blommorna vattnas med sex olika sorters vatten, det kan leda till röta i rötterna och gula blad
2023/02/13

Under vintern när vi odlar växter är det speciellt viktigt att ge dem rätt mängd vatten. Till skillnad från sommaren behöver inte varje blomma vattnas under vintern och det krävs en mer noggrann vård. Har du någonsin stött på att man inte kan vattna under vintern?

Temperaturförändringar och bevattningstid: Under vintern kan det vara varmt på dagen inomhus, men nätterna kan vara kalla. Det är viktigt att notera denna temperaturskillnad för att undvika att vattna växterna vid låga temperaturer och riskera frostskador.

Bevattningssätt: Det är inte lämpligt att vattna med kallt vatten direkt. Det är bäst att värma vattnet till rumstemperatur innan det ges till växterna för att undvika skador på rötterna.

Undvik användning av avloppsvatten: Matavfallsvatten, tvättvatten etc. är inte lämpliga för bevattning av växter. Dessa avloppsvatten innehåller skadliga ämnen som kan skada växterna och leda till gula blad, långsam tillväxt eller till och med död.

Användning av näringstillskott: Vissa växter behöver näringstillskott, men under vintern går de flesta växterna in i viloläge och behöver inte gödas.

Mängd och tid för bevattning: Överdriven eller för frekvent bevattning kan leda till att rötterna skadas på grund av vattenansamling. Välj att vattna mitt på dagen när det är mycket sol och högre temperaturer, vilket främjar avdunstning och undviker att växterna fryser.

Fokusera på inomhusmiljön: Se till att hålla luftfuktigheten inne tillräckligt hög, särskilt när värmen är på under vintern och luften blir torr, för att ge lämplig fukt till växterna.

Sammanfattningsvis är det viktigt att under vintern övervaka temperaturförändringar, använda lämpliga bevattningstekniker och tidpunkter samt undvika olämpliga vattenkällor för att undvika att växterna påverkas negativt.

AD
Artigo